Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Pötréte természeti értékeiA pötrétei táj természeti szépségét a tőzegkitermelés után keletkezett nagy kiterjedésű tavak és bennük gazdag halállomány jellemzi.
A zalai tavak jellegzetessége, hogy legtöbbjük tőzeg- (vagy mésziszap-) bányászat során jött létre. Ez annyit tesz, hogy az amúgy is vizenyős területen a kitermelés során keletkezett mélyedés feltelt vízzel. Pötrétén például majd' 130 hektárnyi terület áll rendelkezésre, megosztva két tó között, 90:39 arányban.

A felső tó, az egyes (I-es, másnéven Pontyos-tó), inkább nádasos, lapos, széles, nyíltabb vizekkel, medencékkel, öblökkel, és köztük szűk csatornákkal, résekkel.
A II-es tó téli-léki csukáiról híres, ezért "Csukásnak" keresztelték. Érdekessége, hogy csak vízről horgászható.

Az első kép a I-es tó, a második II-es tó, amelyről a horgásztó hivatalos honlapján számos további kép található.


Képek: www.potrete.eu

A kettesen (II-es, Csukás-tó) ha lehet, még nagyobb dzsumbuj uralkodik. Ez az alsó tó némileg zártabb, bokrosabb, zegzugosabb, és persze jelentősen nagyobb is.
Az 1994. évben megalakult Pötrétei Horgászegyesület tudatos telepítésekkel elkezdte a tó halállományának növelését és a halfauna szélesítését, elsősorban a kedvenc horgászhal, a ponty betelepítésével. A horgászegyesület jelenlegi és jövőbeni célja is egyaránt a tavak eredeti őshonos fajainak mennyiségi megtartása, illetve növelése, valamint a fajösszetétel egyensúlyának kialakítása. A halgazdálkodás és a halfauna szempontjából külön választják az I-es és II-es tavat.

A pötrétei horgásztavaknál a horgászrendi előírások az országos rend szerint alakulnak, az előírás szerinti horgászati feltételekkel lehetséges a halfogás.
Az itt kempingező visszatérő vendégeknek igazi horgászkalandban lehet részük.

Pötréte mellett halad el a kék és a fehér túraútvonal, melyet gyakran látogatnak a turisták. A természetjárást kedvelők nem csak az erdőkön haladnak keresztül, hanem jelen esetben a települést is érintik. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a települések nyújtotta turisztikai szolgáltatásokat is igénybe vegyék az érdeklődők.

Napjaink elismert idegenforgalmi vonzereje a vadászat. A térségben több vadásztársaság is működik. Pötrétén működik egy vadászház, mely a pacsai vadásztársaság tulajdona. A vadászház vezetése figyelemfelkeltő reklámanyagokat juttatnak el a belföldi és a külföldi turinform irodákba. Ennek köszönhetően jelenleg a vadászturizmus mind a településen, mind a térségben fellendülni látszik. A szolgáltatások között szerepel a vadásztatás, a szállásadás, programszervezés.

Pötrétén magánháznál lovaglási lehetőséget kínálnak, mely akár szállásadással együtt is igénybe vehető. A lovaglásnak hagyománya van, melyet ma már nem csak a külföldi, hanem a belföldi turisták is igénybe vesznek. A tereplovaglás is egyre népszerűbbé válik, amit Pötrétén ugyancsak biztosítani tudnak.

Kép: www.reise.info.hu/potrete


Pötréte település további természeti értékeiről összegyűjtött linkeket a tematikus linktárban érhető el.

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
bognarcsilla(kukuc)nagykar(ponthu)
Bognár Csilla